Verslag en foto’s Drie Provinciën Rit zaterdag 2 september 2023

Drie Provinciën rit, zaterdag 2 september 2023

 

Het is buiten koud en grauw als we ’s morgens onze Morgan uit de garage rijden om richting Nieuwveen te gaan voor de Drie-Provinciën rit. Aangezien het net geregend heeft en je de regen nog steeds kan grijpen, wordt er (heel laf) met de kap omhoog gereden. Als we zo’n 10 minuten voor de officiële ontvangstijd in Nieuwveen aankomen zijn we zeker niet de eersten, verre van zelfs. Punctueel volkje hier … dan toch maar de kap omlaag, want de zon doet een goede poging om door de wolken heen te prikken. Op het pleintje voor de mooie Sfeerstal van Ies en Dita Bos staat een groot aantal Morgans klaar, sommigen zelfs al met het ralley-schild voorop. Er wordt aan alle kanten gekkigheid gemaakt, de sfeer zit er al vroeg in. Binnen staat verrukkelijke appeltaart klaar en de koffie vloeit gelukkig rijkelijk. Na een introductie door Bram geeft Ies nog wat aanvullende informatie op het overigens perfecte routeboek, en dan zijn we op pad!

 

Een ontdekking: als laatste vertrekken is niet erg, sterker nog, het heeft zo zo’n voordelen:  de navigator hoeft niet intensief in het routeboek te lezen, én zowel chauffeur als navigator hebben een prachtig uitzicht met al die Morgans achter elkaar. De route voert langs plaatsen met niet alledaagse namen, zoals Papenveer of Korteraar, maar ook langs de beroemde Molenviergang bij Aarlanderveen, die in het toch nog iets mistige landschap een mooi sfeerplaatje geven. Vanaf Alphen aan de Rijn voert de route langs de Oude Rijn richting Weijpoort en Nieuwerbrug aan den Rijn, waar we de Oude Rijn oversteken. Het centrum van Nieuwerbrug heeft een prachtig oud raadhuisje, maar er is geen tijd om uit te stappen en rond te kijken, want Ies heeft een pittige route uitgezet. Het gaat verder richting Waarder en Driebruggen. In Hekendorp moeten we een haakse bocht naar rechts maken, en vanwege de geringe ‘bodemvrijheid’ (mooie uitdrukking) van de Morgans moet er goed uitgekeken worden als je daar de dijk op steekt. We rijden vervolgens over kronkelweggetjes via Haastrecht, Vlist en Bergambacht naar het pontje over de Lek. Soms heb je dan geluk en kan ons rijtje Morgans zo de pont op en zoef, zijn we op weg naar de overkant.

 

Even buiten Groot-Ammers passeren we een aantal wipmolens, en bij Ottoland komt ons een andere ralley tegemoet, het is een bijzondere collecties aan oldtimers. Zo zien we o.a.  een Ford model T uit 1913, een Rolls-Royce Phantom cabriolet uit 1928 en wat mij betreft het spectakelstuk, een American LaFrance Type 12 Speedster uit 1917! Zowel het uiterlijk als het geluid van de American LaFrance is prachtig! Iets verderop duiken de wat meer bescheiden oldtimers zoals een Dafje en een 2CV op, en er wordt over en weer enthousiast gezwaaid.

 

 

En dan is het tijd voor de lunch in de Graanbuurt in Giessenburg. Ies heeft het gezellige restaurantje De Kleine Beurs weten af te huren voor ons Morganeers, en uiteraard wordt er met smart gewacht op de kroketten! In de Graanbuurt zit ook een aantal leuke en aparte winkeltjes. Hebben we voor de lunch grotendeels in optocht gereden, na de lunch trekt men het eigen plan en zo verdeelt de ralley zich wat meer.

 

 

Vanuit Giessenburg leidt de route via Goudriaan en Graafland naar het veer van Schoonhoven. Konden we op de eerste pont nog gratis meeliften op vertoon van een Morgan, hier moeten we dan toch echt de voucher inleveren. Was het vanmorgen nog kil en nevelig, nu breekt de zon door en is het zelfs warm! Na het veer rijden we via een prachtige route langs Zevender, Cabauw, Polsbroekerdam, schampen we Oudewater en Montfoort maar ontmoeten we in Harmelen het enige Waterloo van deze tocht, de braderie … Een groot deel van het dorp is afgesloten, zo ook de door Ies zo zorgvuldig uitgezette route, maar gelukkig leidt de omweg uiteindelijk toch direct terug tot de juiste route. De facultatieve stop in Kamerik wordt door ongeveer de helft van de Morganeers waargenomen. In het zonnetje wordt er genoten van een biertje, wijntje, glaasje fris of zelfs koffie.

 

Vanaf Kamerik is de rit terug naar Nieuwveen kinderspel, en op het zonovergoten terras van de Sfeerstal wordt gemoedelijk en groupe nagekaart. Ies wordt terecht in het zonnetje gezet voor deze fantastische rit en krijgt daarbij de felbegeerde multitool overhandigd, zodat hij in de toekomst niet meer onderweg een mesje hoeft te lenen om de verse worst te snijden! 🙂

 

 

Edith Spreeuw.