Verslag en foto’s Walcherenrit – 3 september 2022

                10-jarig bestaan van de Morganclub Regio Zeeland

                                          “Walcherenrit”
zaterdag 3 september 2022

Allereerst een dankwoord voor Bram, Lieneke, Jasper en Marina:
“Wat hebben jullie het weer fantastisch georganiseerd, bedankt voor deze mooie dag!”.

Bij de start van deze dag op het Marktplein in Middelburg, waar 10 jaar geleden de Morgangroep Zeeland de 1e bijeenkomst organiseerde, kwamen op deze zaterdag rond 9.00 uur liefst 28 Morgans bij elkaar om dit heugelijke feit met elkaar te vieren. De opstelling van de Morgans in rijen voor het Gemeentehuis midden op de Markt (gebouwd tussen 1452 en 1520) trok vele bezoekers en fotografen, terwijl de Morgan-owners met hun partners genoten van koffie of thee met een echte Zeeuwse bolus met roomboter op het terras van het “Marktcafé” met uitzicht op de Morgans en er weer als vanouds handen geschud werden of anderszins om elkaar weer bij te praten.

 

De Morgangroep Zeeland is een gezellige groep enthousiaste leden waar zich zelfs leden uit andere regio’s, ook van over de grenzen, “thuis” voelen en hier graag een afstandje voor willen overbruggen. De sfeer is gezellig, gemoedelijk, welkom en wanneer je, om welke reden dan ook, een langere tijd niet aanwezig hebt kunnen zijn op de bijeenkomsten, dan wordt je weer even hartelijk, enthousiast  en open ontvangen!  Tegen 10.30 uur geven Bram en Jasper nog een uitleg over de te verwachten route, welke door middel van bolletje/pijltje werd aangegeven in het uitgedeelde routeboek.
De fraaie schildjes waren door de meeste Morganeers ondertussen al voor of achter op de auto gemonteerd.
Nog een laatste vraag van Bram: “Wie wil er een verslag schrijven voor de Fata Morgana”? Vele armen werden omhoog gestoken, want een dergelijk voorrecht wil je niet voorbij laten gaan. De keuze werd bepaald en onderstaande  enthousiasteling werd de uitverkorene.

 

Precies om 10.30 uur werden de motoren gestart en reed de stoet Morgans het Marktplein af, toegezwaaid door menig Middelburger, om vervolgens de route door Walcheren te beginnen.

 

Een mooie route over de vele dijken van Walcheren, langs plekken waar menig Morganeer nog nooit is geweest, zelfs niet diegenen die in Middelburg wonen. Wat een rust en prachtige vergezichten! Kleine dorpjes bestaande uit enkele, meestal oudere, woningen en vele boerderijen met uitgestrekte landerijen. De droogte heeft ook deze boeren niet veel van het land gegeven, de mais is volledig

uitgedroogd en de aardappelen staan weliswaar nog groen in het blad, maar wat er onder de grond zit is nog af te wachten.
Over de dijken met rijen wilgen en populieren is het, vanuit de open Morgans en onder de blauwe zonnige hemel, volop genieten van de fraaie omgeving. We zien schapen, wilde koeien langs het water, een groep grutto’s, fruitbomen met appels en peren, wilde vogels, aardappelen en uien, en nog veel meer moois van de natuur.
De route is heel goed beschreven in het routeboek en zonder al teveel moeite te volgen. Voor het grootste deel kon er in colonne worden gereden,  waardoor dit veel mooie zichten op de Morgans voor en achter je opleverde. Dat is het mooie van met veel Morgans op een rij door het landschap kunnen rijden. Bij iedere bocht in de weg het zicht op al die rollende Morgans.
Over een enkel grindpad op de dijk werd langzaam gereden en voor degenen die dit liever niet wilden had Jasper tevoren aangegeven hiervoor een kleine wijziging in hun routeboek te kunnen aanbrengen.
We komen zelfs nog een heus vliegveld tegen. Verder een route langs bossen, water en weilanden.
De route komt o.a. door Wolphaartsdijk en ’s-Heer Hendrikskinderen.

Na ongeveer 75 minuten komen we aan bij het emplacement van de Stoomtrein Goes, waar we in loods van Van Gend & Loos getrakteerd worden op een heerlijke lunch met tomatensoep, broodje kroket, kaas of ham, koffie en thee. Tot strikt 13.00 uur, want dan worden de deuren gesloten en kan er in 2 groepen een rondleiding van een uur worden gevolgd. De keuze voor de man met de zwarte pet is voor de technische rondleiding en de keuze voor de man met de bruine pet is voor een rondleiding met grapjes.
De groepen gaan ieder hun weg. Enkelen blijven achter en genieten van de zon op het terras naast de stoomtrein.

Rond 14.00 uur vervolgen we de route via Sinoutskerke en ’s-Heer Abtskerke waar de Morgans rond de grote kerk over de Kerkring een rondje rijden en de bewoners ons enigszins verbaasd zwaaiend en enthousiast begroeten. Gelukkig is het zaterdag, want op zondag zou het hier wel eens heel stil kunnen zijn. Alweer een mooie route met evenzo mooie uitzichten. We hebben nog geen drukke wegen gezien! Tegen 15.00 uur komen we aan in Oudelande bij “de Koffietuin”  waar we ontvangen worden met een keus aan appeltaart of een schaaltje wildgerechten van eigen makelij met voor ieder wat wils, koffie, thee, wijn, bier. Op de diverse terrassen rond een klein meertje wordt weer menig geanimeerd gesprek gevoerd.

De dag en de route worden verder vervolgd naar Vlissingen voor de borrel en het afsluitend diner aan de Boulevard bij “Restaurant Solskin”. Wij konden hier niet meer bij aanwezig zijn, maar het zal zeker een heerlijke afsluiting geweest zijn van een heel mooie dag.

Dank aan de organisatie!
Morgan Vrienden Club Zeeland houden we er in!

Annette Nieuwenhuis