Verslag en foto’s Poetsdag 16 maart 2024

POETSDAG 16 MAART 2024

 

We werden weer super ontvangen door Rien van de Berg, met koffie en een bolus met roomboter (op z’n Zeeuws).

 

 

 

Ivan Geerts heeft een prachtig verslag geschreven van deze gezellige en nuttige dag:

 

Het thema van de poetsdag is deze keer  ‘Bescherming van de laklaag’.
De bedoeling is ons bij te brengen wat het verschil is tussen :

  • gewoon wassen van de wagen, gevolgd door een wax-behandeling,
  • of het aanbrengen van een coating-laag.

 

We zijn benieuwd! De vrijwilliger die zijn wagen laat onderwerpen is Bram. Tot zijn grote spijt zullen de behandelingen maar op een klein deeltje van zijn wagen toegepast worden😊

 

De eerste stap is vanzelfsprekend : de wagen grondig wassen.  Vervolgens, en deze stap wordt wel eens vergeten, is het nodig om onze Morgan ook te ‘kleien’.  Met klei worden diepe onzuiverheden en vervuiling uit de lak verwijderd.  Het kleien zou je zeker altijd éérst moeten doen vooraleer te polieren of een nieuwe wax- of coating-laag aan te brengen.

 

Op de rechtervleugel van Brams Morgan wordt daarna overgegaan tot het polijsten, met de juiste pasta en doek.  Dat frist de kleuren op en brengt de glans terug.  Nu nog eens grondig ontvetten zodat alle restproducten goed verwijderd zijn, en dan zijn we klaar voor het echte werk.

 

 

Om het verschil te laten zien tussen wax en coating, zullen ze naast elkaar aangebracht worden, gescheiden door een tape.

Eerst wordt de coating gedemonstreerd die de wagen voor minimaal 30 maand zal beschermen.
De coating wordt zorgvuldig en al druppelend op een doekje aangebracht en dan gelijkmatig verdeeld over (een klein deeltje van) het demo model. De werking van de coating is pas optimaal na 24 uur, als hij volledig uitgehard is.  Een dergelijke coating staat bekend voor zijn langdurige werking en zorgt ervoor dat de lak van onze auto’s beter bestand is tegen lichte krassen en inwerking van chemicaliën.  Mooi meegenomen is natuurlijk ook de vuil-werende werking, die langer actief blijft dan bij andere producten. Wassen van de Morgan blijft een klus, maar wordt wel makkelijker doordat het water van de gladde lak afparelt.

Aan de andere kant van de tape wordt een wax-behandeling toegepast, die bij de meesten wel gekend is.  De wax geeft ook een mooi resultaat, maar het effect zal minder duurzaam zijn.  In vergelijking met coating blijft het effect van de wax slechts een paar maand en bovendien is de beschermlaag minder hard.

Voor een beginnende poetser is de wax wel gemakkelijker om aan te brengen.

 

Ik voeg uit ervaring nog toe dat de levensduur van een coating aanzienlijk verlengd kan worden als je de coating-laag goed verzorgt.  Wij kregen bij het ophalen van onze eigen Morgan na de coating zelfs een heuse ‘handleiding’ mee om de werking van de beschermlaag zo lang mogelijk te behouden 😊:

  1. Eerst een foam spuiten om het vuil los te weken
  2. Afspoelen met regenwater (daaraan is er momenteel geen gebrek)
  3. Afwassen met een zachte zeep en 2 emmers gebruiken (1 met proper water en zeep, 1 om de spons te spoelen)
  4. Terug afspoelen
  5. Aanbrengen van een waterafstotend product dat de werking van de coating heractiveert
  6. Terug afspoelen
  7. Droogblazen/wrijven
  8. Klaar😊

 

We zijn in elk geval benieuwd of Bram na 10 poets beurten of na 10 weken nog verschil ziet tussen : geen behandeling – wax – coating?

 

Ivan Geerts

 

De lunch, met een heerlijk broodje van het Smoske en een lekker glas Cava, was welverdiend.

 

 

Na de lunch nog zelf even wat gepoetst en bijgepraat over alles wat we die dag weer geleerd hebben.