Smeermiddel, roestbescherming, roestverwijderaar, waterverdringer en contactspray in één? Een product kan in alle categorieën overtuigen.

Of het nu in de auto, in de werkplaats of in het huishouden is, multifunctionele oliën zijn erg populair als universele hulpmiddelen. Als het deurslot van de klassieke auto vastzit, de schroeven van de defecte uitlaat zitten vast, de voordeur kraakt, de grasmaaier niet wil starten of de fietsketting dringend moet worden gesmeerd – hoe verschillend de taken ook zijn, universele oliën beloven in alle gevallen de oplossing. Maar waar zijn de oliën echt goed voor?

De test- en expertorganisatie KÜS testte samen met Auto Bild negen multifunctionele oliën uit de spuitbus in verschillende toepassingsgebieden. Het resultaat laat zien dat de producten hun sterke punten hebben op individuele vlakken, maar zelden het beloofde allround talent zijn. Een van de multi-oliën kan echter volledig overtuigen.

De duidelijke testwinnaar met de KÜS-beoordeling “zeer aan te bevelen” is de multifunctionele olie Sonax SX90 Plus. In de meest gewilde eigenschap “smerende werking”, heeft het gemeten waarden die geen van de geteste concurrenten kan evenaren. In de algehele evaluatie, berekend op basis van prestatie en prijs, volgen de “aanbevolen” producten Nigrin Performance Multiöl, WD-40 multifunctioneel product en Weicon W 44 T Multi-Spray op de tweede tot vierde plaats.

Op de vijfde plaats “voorwaardelijk aan te bevelen” drie producten, die geen van allen meer multifunctioneel zijn: Würth multifunctionele spray, Caramba 70 Multi-Oil en Liqui Moly Multi-Spray Plus 7. Op de laatste twee plaatsen de twee even “voorwaardelijk aanbevolen” oliën , de klassieke Ballistol Universal Oil en de Bauhaus Profi Depot Multi-Oil BH-40 (zie resultatentabel).

De experts van KÜS en Auto Bild hebben de instructies, toepassing, werking, materiaalcompatibiliteit en kosten in de vijf categorieën getest. Naast de alleskunner Sonax schittert Nigrin in bijna alle testcategorieën, alleen de roestwerende werking laat veel te wensen over. WD-40, de meest populaire multi-olie in de test en tegelijkertijd de prijswinnaar, verdringt effectief water en kruipt goed, maar stelt alleen teleur met een middelmatig smeereffect.

Voor wie waarde hecht aan optimale roestbescherming tijdens gebruik, zijn de oliën van Sonax, Weicon of WD-40 de eerste keuze. Ze hebben allemaal de roestbeschermingstest zonder problemen doorstaan.

Voorzichtigheid is geboden bij Caramba bij kunststoffen. De olie smeert en beschermt matig, maar vernietigt kunststoffen en veroorzaakt diepe scheuren op polycarbonaat. Liqui Moly bevindt zich op het goede middenveld als het gaat om roestbescherming en gladheid.

De multi-olie van Würth, die speciaal voor werkplaatsen wordt aangeboden, bereikte naast de goedkope Bauhaus-olie het slechtste smerende effect in de test. Het klassieke Ballistol heeft een matig smerende werking, maar biedt een slechte roestbescherming, kruipt nauwelijks en verdringt het water niet. In termen van roestoplossende eigenschappen konden geen verschillen worden gevonden voor geen van de multi-oliën. Daarom werd deze testdiscipline niet beoordeeld. Speciale middelen voor het oplossen van roest kunnen niet worden vervangen door multifunctionele oliën.

Klik hier voor de originele pagina