MORGAN-REMMEN UPGRADEN VOLGENS ALLON WHITE

Met dank aan Wilfried Derksen voor deze bijdrage.

Hoewel de meeste Morgan-eigenaren erg blij zijn met de standaardremmen op hun auto, krijgen wij veel vragen over welke upgrades het overwegen waard kunnen zijn.
Daarom wordt in dit blogartikel kort gekeken naar enkele van de beschikbare opties en wat de moeite waard is om te doen.

Kortom, er zijn 3 factoren die van invloed zijn op hoe goed de remmen presteren:

  • De druk die op de remmen wordt uitgeoefend
  • Het vermogen om warmte af te voeren
  • Het remoppervlak

Lees verder voor enkele van onze gedachten over hoe deze factoren op Morgans kunnen worden beïnvloed. Neem contact met ons op voor prijzen voor levering en montage en voor meer informatie over wat er in de upgradekits zit.

In een poging om dit artikel leesbaar te houden, zijn we niet in grote hoeveelheden details ingegaan – of het nu gaat om de fysica van het remmen of de opties voor Morgans. Maar als je verder wilt praten en onze kennis(!) wilt testen, bel dan gewoon 01234 750205 of stuur een e-mail naar john@allonwhite.co.uk

De goedkoopste upgrade is alleen het vervangen van de remblokken. Dit kan een beter gevoel of ‘bite’ geven bij het remmen, en verbeterde remblokmaterialen kunnen ook beter bestand zijn tegen remvervaging.

Het monteren van gevlochten remslangen ter vervanging van de standaard rubberen slangen is gunstig voor het geven van een steviger pedaalgevoel bij hard remmen.

Remvloeistof moet regelmatig worden ververst – bij voorkeur om de paar jaar of vaker als u circuitdagen of ‘serieus’ rijden doet.

Bij hard remmen kan het voorste kruisframe van klassieke Morgans doorbuigen en stuurtrilling veroorzaken – onaangenaam en het kan de wegligging verstoren. Het monteren van ‘remreactiesteunen’ helpt dit te voorkomen en is essentieel bij het monteren van opgewaardeerde voorremmen.

Morgans zijn zeer lichte auto’s, en dit in combinatie met de gewichtsoverdracht tijdens het remmen betekent dat de voorremmen het meeste werk doen. Het is daarom niet nodig om de achterremmen te upgraden (tenzij je serieus racet!) Ook al zijn het de nogal ouderwetse trommels die op alle ‘klassieke’ Morgans zijn gemonteerd.

Morgans gebouwd vóór 1992 hebben normaal gesproken geen servo’s en dit betekent dat de pedaaldruk die nodig is om de auto snel tot stilstand te brengen erg hoog kan zijn. Hoewel er servo’s kunnen worden gemonteerd, is dit tijdrovend en lastig (en dus duur), omdat er niet veel ruimte is om een ​​servo achteraf te monteren.

Bij Morgans van vóór 1992 maakt het vervangen van de voorremklauwen met 2 zuigers (dwz 2 zuigers) door remklauwen met 4 potten remblokken mogelijk met een aanzienlijk groter oppervlak en dit geeft een veel beter remvermogen en minder pedaaldruk (en is een gemakkelijkere en aantoonbaar effectievere route om gaan dan proberen een servo te monteren).

Vanaf 1992 kunnen op klassieke Morgans geventileerde remschijven van 300 mm met een grotere diameter worden gemonteerd (normale diameter is 280 mm) en deze toename in diameter maakt een grotere remkracht mogelijk. De ventilatie bevordert de koeling en vermindert zo de remvervaging.

Voor de latere klassieke Morgans (meestal uit 2007) moeten nieuwe 4-pot remklauwen worden gemonteerd met de 300 mm schijven, aangezien de standaard remklauwen niet passen. Deze nieuwe remklauwen kunnen ook de moeite waard zijn om vanaf 1992 op auto’s te monteren, aangezien de originele remklauwen nogal lang in de tand gaan zitten en dus op zijn minst gereviseerd moeten worden.

De 300 mm schijven en nieuwe 4-pots remklauwen bieden voorremmen volgens dezelfde specificaties als die door Morgan worden gebruikt op de ‘Baby Doll’-racers.

De voorremschijven kunnen kruislings geboord of gegroefd zijn, wat kan helpen de schijven vrij te houden van remstof en de ophoping van hete gassen tussen remblok en schijf te verminderen (wat remvervaging veroorzaakt).

Voor Series 1 Aero 8s zijn geventileerde schijven met een diameter van 335 mm beschikbaar (normale diameter 330 mm) en deze worden gecombineerd met remklauwen met 6 potten die een 30% groter remblokoppervlak geven dan de standaard gemonteerde remklauwen met 4 potten. Deze upgrade, die een zeer nuttige prestatieverbetering oplevert, resulteert in een remspecificatie die vergelijkbaar is met die van de nogal speciale Aero GTN’s.