Bij de start van veel auto carrières kom je per generatie vaak dezelfde autotypen tegen.

Dat is verklaarbaar, stelt ons clublid Jos van der Gracht uit Beekbergen.

Ik begon met een Mini, zoals zo velen. Daarna volgde een Kever 1500 en een Spitfire. Die waren allemaal niet nieuw en dus leerde ik vanzelf sleutelen.

Voor mijn schildersbedrijf reed ik later Mercedes-bedrijfsauto’s, en dat merk ben ik uiteindelijk ook zelf gaan rijden. Ook heb ik een prachtige Mercedes – Benz 190 SL gehad, maar die heb ik uiteindelijk ingeruild op een nieuwe E-klasse cabrio.

Jos ziet het autolandschap wel veranderen. Door de opkomst van elektrische auto’s gaat het minder leuk worden en klassieke auto’s zullen in de toekomst daardoor, denk ik, in waarde dalen. Ik snap dat die auto’s er moeten komen, maar dat maakt autorijden wel veel minder leuk.

Dat weet ik zo zeker, omdat ik het motorgeluid heel belangrijk vind bij de beleving van een auto.

Zo wilde ik weer een Morgan kopen en maakte ik een proefrit in de zescilinder ben ik direct omgekeerd want die was me veel te stil. Toen ik het later weer probeerde met een achtcilinder, werd ik helemaal blij. Wat brult die BMW V8 heerlijk!

Een Morgen heeft Jos al eerder gehad en de liefde voor het merk zit diep. Morgan is een heerlijk spartaans en sportief merk, het is een auto die ik tijdens mijn vroege jeugd al tegenkwam in stripverhalen, in de Taptoe volgens mij, daar schreven ze toen dat zo’n auto je aantrekt en dat is nog steeds zo.

Zo vergaat het veel mensen, denk ik: mensen kopen bijna altijd een klassieker omdat het voor hen jeugdsentiment is. Ze wilden lang geleden ooit zo’n auto hebben en kopen hem pas jaren later als ze het geld ervoor hebben.

Dat merkt hij ook in de klassiekerwereld. Je ziet dat mettertijd de belangstelling voor veel vooroorlogse auto’s afneemt, simpelweg omdat die voor jongeren nooit jeugdsentiment zullen zijn.

Je ziet het bij de clubs, bij Morgan zie je veel zestigers en zeventigers, bij de A- Ford Club kom je vooral tachtigers tegen. Autoliefde sterft bij sommige klassiekers dus letterlijk uit.

Jos is 68 jaar en geniet meer dan ooit tevoren na een ziekte.

We hebben een prachtreis gemaakt met mijn Morgan, in 23 dagen 9500 km door Amerika gereden. In New York kwam de auto met het schip aan en vervolgens hebben we onder andere de Route 66 gereden, fantastisch.

We hopen nog zeer lang van onze Morgan liefde te mogen genieten.