e-typeplustwinplus01.jpg

60 jaar geleden stelde Jaguar voor het eerst de E-Type voor op het autosalon van Genève. Dit model is een mijlpaal geweest in de geschiedenis van het merk en blijft zijn stempel drukken, zozeer zelfs dat het merk heeft besloten deze verjaardag op een zeer originele manier eer te bewijzen.

Precies op 15 maart 1961 werd de Jaguar E-Type Coupé aan de pers voorgesteld in het Parc des Eaux-Vives in Genève ter gelegenheid van de Salon. Gezien het instant succes besloot William Lyons, Jaguar’s toenmalige baas, een extra exemplaar van de wagen te laten overbrengen. Testrijder Norman Dewis reed diezelfde nacht van Coventry naar Genève achter het stuur van de cabriolet, met een snelheid die tegenwoordig als “misdadig” zou worden omschreven. De presentatie was een triomf. Media overal ter wereld berichtten met uitgesproken enthousiasme over de snelle prachtig gewelfde bolide. De rest is geschiedenis: de E-Type kende een uitzonderlijke carrière dat pas in 1975 eindigde met op zijn conto iets meer dan 72.000 geproduceerde auto’s.

Etype Overhead

Uitzonderlijk eerbetoon

De Jaguar E-Type, die als een van de mooiste auto’s ter wereld wordt beschouwd, is in de loop der jaren het archetype van de klassieke sportwagen geworden. De 60e verjaardag kon dus alleen maar in stijl gevierd worden. Tijdens een persconferentie via webcast berichtte Jaguar CEO Thierry Bolloré officieel over de E-Type 60 Collection. Met de hulp van Jaguar Classic biedt het Britse merk 6 stellen van twee Jaguar E-Types te koop, elk gelijkaardig aan de modellen die in 1961 in Genève werden voorgesteld. Deze 3.8 liter Series 1 modellen zijn in volledig concours staat gerestaureerd en hebben dezelfde specificaties als de 9600 PK (de coupé) en de 77 RW (de cabriolet). De enige aanpassingen die werden doorgevoerd zijn de aanwezigheid van een elektronische ontsteking, een verbeterd koelsysteem, het specifieke E Type 60 logo, een retro-achtige radio met geïntegreerde navigatie en een gegraveerde plaquette met de afbeelding van de ’61 route naar Genève.

Geschenken inbegrepen

De gelukkigen die zich deze juwelen kunnen veroorloven (waarvan de prijs niet is bekendgemaakt, maar waarvan we vermoeden dat ze behoorlijk pittig moeten zijn), krijgen een aantal geschenken van Jaguar’s partners, waaronder bril, schoenen en een horloge van Tod’s, alsook een mechanische chronometer van Bremont. Als klap op de vuurpijl zullen de eigenaars kunnen deelnemen aan een exclusieve rally die hen van Coventry naar Genève zal brengen, volledige georkestreerd door Jaguar Classic. Een verjaardag in alle waardigheid, zoals het hoort!