Zeeuws Vlaanderen rit – 11 juni 2022

Door gewijzigde vakantieplannen konden we op de valreep nog inschrijven voor de Zeeuws Vlaanderen rit. De rit gaat meestal ook over Belgische binnenwegen dus ik heb de kingpins nog maar eens extra gesmeerd en de bandenspanning gecontroleerd. We willen niet nog een deuk in een velg rijden ;-).

Om kwart voor tien worden we verwacht in Aardenburg en we liggen goed op schema tot Bram belt; “Weet je dat de Westerschelde tunnel straks dicht gaat voor een wielerevenement? Beter iets eerder vertrekken” Dat heeft direct effect, als je in huize Taal iets gedaan wil krijgen moet je vooral NIET zeggen dat er haast bij is. Dan wordt subiet de achteruitversnelling gevonden. Als we dan toch vertrokken zijn mogen we aansluiten in de rij voor de open brug over het kanaal door Walcheren. In de rij staan ook Bram en Lieneke, Henk en Lia en Mathijs en Ilse. Als we te laat komen zijn we in ieder geval in goed gezelschap.

Uiteindelijk halen we de tunnel en maken er een leuke Rally van, binnendoor naar Aardenburg. We rijden ruim op tijd onder monumentale Kaaipoort (uit 1650) door en parkeren de Morgans op het pleintje bij de kikkerfontein. De zon schijnt, de zijruitjes kunnen er uit, er is koffie met taart en 24 Morgans. De dag kan niet meer stuk.

Behalve dan voor de 3 afzeggingen van mensen die hun Morgan niet meer mogen gebruiken vanwege een mogelijk defect aan de remmen. Hopelijk wordt het snel opgelost. Tegen 11u vertrekken we als laatsten voor de rit.

De routebeschrijving is “Bolletje Pijltje” maar daar zijn we inmiddels mee vertrouwd. Als je een goede tripmeter mee laat lopen dan is het een prima systeem. De dagteller van de Morgan vinden we niet nauwkeurig genoeg en is lastig te resetten. De gratis Rally Tripmeter-app werkt perfect. De afstand staat in grote letters op het scherm en met 1 tik op het scherm staat hij op 0 voor de volgende sectie.

Zoals verwacht rijden we over de perfect “glad geplaveide” mooie kronkelweggetjes door Vlaanderen. Plots vliegt spontaan mijn leesbril, die met een pootje in het deurvakje hing, de lucht in en overboord, onvindbaar in de berm. Zal ik toch net die ene hobbel gevonden hebben……  Na zoveel hobbel- en kronkelweggetjes zou je denken dat we al ver in Noord Frankrijk zitten maar dat valt mee.

Tegen 13u komen we aan bij Het Kasteel van Poeke niet ver onder Aalter. Bij het kasteel waan je je dan toch weer in Frankrijk, een prachtig waterkasteel in Rococo stijl in een mooi park. Het heeft wat aandacht nodig maar wat een perfecte plek voor de lunch in het leegstaande kasteel of in de zon op een bankje in de tuin. Van het kasteel gaat het weer verder over b-weggetjes richting de biologische kruidentuin van Netelvuur in Zomergem. Onderweg worden we plots opgeschrikt door een wild zwaaiende Johan bij een tankstation. Wat is hier aan de hand? Johan is herstellende van een operatie aan zijn knie en kan even niet met de V8 rijden. Johan en Marion zijn daarom deze keer met de Mazda MX-5. Marion legt uit; “We hebben een mega probleem” Tijdens het tanken zijn de autosleutels op onverklaarbare wijze in de achterbak terecht gekomen……. En die is tijdens het tanken dichtgevallen. Via de hoedenplank is er geen toegang tot de achterbak. Wat nu. Mijn zoon heeft me wel eens iets uitgelegd over zijn lock-picking hobby. Met de sleutel van een andere MX-5 en wat geluk lukt het om de achterbak weer open te maken. Marion weer blij, dat is belangrijk.

We kunnen verder naar Netelvuur. Dat blijkt een prachtig pioniers bedrijfje waar dmv stoomdestillatie aromatische oliën uit biologisch zelf gekweekte planten gehaald wordt. Na thee met huisgemaakte cake een rondleiding en wat aankopen in de winkel rijden we door naar het eindpunt, bij de Maldegemse jachthaven. Jachthaven is wat veel gezegd voor 30 meter steiger met 4 bootjes. Wat niet tegenvalt is Restaurant de Koetshoeve. Op een groot terras in de zon worden we ontvangen met een heerlijke Cava en wat knabbels. Bram bedankt de organisatoren Frans, Mieke, Johan en Marion voor een prachtige rit. Namens de club krijgen ze een  rugzak met Morgan opdruk.

Met 24 blijvers hebben we nog een gezellig diner. Dan ontstaat toch nog wat verwarring. Komt er wel of niet een toetje? Als het verlossende woord komt dan trekken Herman en Geertje graag hun jassen nog even uit voor het “belangrijkste onderdeel van het Diner” Om kwart voor 10 vertrekken we Met Bram en Lieneke en Henk en Lia weer richting Middelburg. Het is dan nog steeds prachtig weer! Via Eeklo, Assenede, en Philippine rijden we bijna zonder snelweg terug naar de tunnel. Zeeuws Vlaanderen trakteert ons nog op een prachtige avondlucht en dan duiken we de tunnel in. In Middelburg blijkt dat er een uitlaat losgeraakt is en over de grond sliert. Volgende keer nog beter controleren voordat we naar België gaan!

Bedankt allemaal, het was super.

Groeten Marina en Jasper