Het wordt de 91e editie van de beurs in Genève en de eerste die wordt gehouden sinds 2019. Het evenement van 2020 werd op het laatste moment afgelast vanwege de toen verergerende pandemie van het coronavirus en 2021 werd geannuleerd vanwege een tekort aan geïnteresseerde exposanten.

Als gevolg van de opeenvolgende annuleringen heeft de Stichting van de Geneva International Motor Show (FGIMS) een lening van £ 14,1 miljoen van de staat Genève afgewezen (afhankelijk van een evenement in 2021) en de autoshow verkocht aan Palexpo SA, de firma die beheert het grootste expositiecentrum van Genève.

Sandro Mesquita, CEO van de beurs in Genève, zei: “”Met de verzending van de aanbestedingspakketten beginnen we nu officieel met de organisatie van GIMS 2022.

“Mijn team en ik kunnen niet wachten om ons concept te presenteren aan de exposanten en vervolgens aan het publiek. We hopen echt dat de gezondheidssituatie en de bijbehorende beleidsregels met betrekking tot Covid-19 ons in staat zullen stellen het tot leven te brengen.”

Er zijn nog geen fabrikanten die plannen hebben om het evenement bij te wonen, maar er zijn de komende weken meer details beloofd.

Eind 2020 lieten de organisatoren van de show doorschemeren dat het evenement in 2021 zou kunnen doorgaan met een aangepast formaat, met een mix van fysieke en virtuele tentoonstellingen, maar de plannen kwamen nooit uit.

Naar verwachting zal het evenement in 2022 een terugkeer naar de normaliteit betekenen, mocht de pandemie voldoende zijn afgenomen om grootschalige bijeenkomsten en internationale reizen mogelijk te maken. De organisator van de show heeft echter laten doorschemeren dat het formaat een “spannende evolutie” zal zijn die “aanzienlijk anders” is dan eerdere evenementen.

Wat er aan er aan vooraf ging:

De Stichting van de Geneva International Motor Show (FGIMS) heeft plannen voor de toekomst overwogen en was in gesprek met de gemeente Genève over een lening om de toekomst te verzekeren. Maar na het peilen van exposanten hebben ze nu de plannen voor 2021  geschrapt.

In een verklaring zei FGIMS: “Een meerderheid van de GIMS-exposanten die deelnamen aan een enquête, verklaarde dat ze waarschijnlijk niet zouden deelnemen aan een editie in 2021 en dat ze liever een GIMS in 2022 zouden hebben.

“De automotive sector maakt momenteel een moeilijke fase door en exposanten hebben tijd nodig om te herstellen van de effecten van de pandemie. Bovendien is het verre van zeker dat de huidige gezondheidssituatie het mogelijk zou maken om komend voorjaar een evenement te organiseren dat meer dan 600.000 bezoekers en 10.000 journalisten trekt.”

De FGIMS voegde eraan toe dat het nu de lening van 16,8 miljoen Zwitserse frank (14,1 miljoen pond) van de staat Genève zou weigeren, omdat deze afhankelijk was van een evenement dat in 2021 zou worden georganiseerd.

Om de toekomst van het evenement op lange termijn veilig te stellen, heeft de FGIMS ook besloten om het autosalon te verkopen aan Palexpo SA, het bedrijf dat het expositiecentrum van Genève beheert waarin het wordt gehouden.

De pandemie van het coronavirus is een grote klap gebleken voor verschillende toch al worstelende autoshows. Naast Genève zijn de shows in Parijs, New York en Detroit dit jaar allemaal geannuleerd, terwijl de show in Peking werd uitgesteld van april tot september.

De organisatoren van Parijs hebben al aangegeven dat het evenement niet meer in zijn traditionele vorm zal plaatsvinden, terwijl er ook vragen zijn over de toekomst van de tweejaarlijkse autoshow van Duitsland, die roteert met Parijs op de kalender. Het Duitse evenement zal volgend jaar verhuizen van zijn oude huis in Frankfurt naar München.