De Ronde van Vlaanderenrit op 2 en 3 september 2017

 

SONY DSC

 

De Ronde van Vlaanderenrit op 2 en 3 september 2017.

Na de geweldige ervaring die wij hadden opgedaan tijdens de Brugge & Ommeland tour op 13 en 14 juni 2014 hebben wij ons ook dit jaar aangemeld voor de door Michel Obers e.a. georganiseerde rit: De Ronde van Vlaanderen.

Eigenlijk waren het vier ritten verdeeld over de zaterdag en zondag. Ongeveer de helft van de deelnemers voor deze volgeboekte rit was overigens al op vrijdagmiddag aangekomen bij het hotel in Brugge Oostkamp, zodat iedereen ’s zaterdags fris en fruitig al vroeg aan de start stond. Na een korte briefing, het bevestigen van de rallyplaten op de Morgans en het invullen van het vrijwaringsformulier werd het routeboek in ontvangst genomen. De route was als bolletje  pijltje rit met toelichting uitgewerkt. Dus dat kon niet fout gaan. Toch werd het advies gegeven volg de leider.

 

SONY DSC

SONY DSC

Ochtendrit op zaterdag 2 september

De rit bracht ons van Brugge Oostkamp naar Erkegem, Beernem, Doomkerke (Ruiselede), Tielt, Meulebeke, Oostrozebeke, Wielsbeke, Waregem, Anzegem Wortegem-Petegem naar Oudenaarde. Nu is het bij het follow the leader principe het handigst om je voorganger zo goed mogelijk te volgen en geen grote gaten te laten vallen. Dat was niet bij iedere deelnemer bekend en al gauw viel het peloton uit elkaar. De kopgroep nam het initiatief om halverwege even te stoppen om te recupereren en een borrel te nemen. Hoewel het routeboekje niet uitblonk in duidelijkheid lukte het uiteindelijk iedereen om op tijd bij de meet te zijn in het Centrum Ronde van Vlaanderen Markt 43 in Oudenaarde. Na een uitgebreide lunch in de brasserie de Flandrien, werd ons alles verteld over de geschiedenis van de Ronde van Vlaanderen met veel bijbehorende anekdotes. Geweldig opgezet en de moeite waard voor een bezoek, niet alleen door wielerenthousiastelingen.

SONY DSC

SONY DSC

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Middagrit op zaterdag

Na dit bezoek aan het Centrum Ronde van Vlaanderen was het op de klok van de tegenoverstaande St. Walburgakerk al half vier en werd het tijd om met onze Morgans de diverse onderdelen van de ronde van Vlaanderen ook zelf te gaan beleven. De organisatoren namen ons mee langs de mooiste plekjes, iconische hellingen en kasseistroken van de Ronde. We reden daartoe twee rondjes ten zuiden van Oudenaarde. Van Oudenaarde naar Maarkedal en vervolgens een stukje door Wallonië, Vloesberg, Elzele, Ellezelles naar Ronse (de hoofdstad van de Vlaamse Ardennen). Daar hebben we in bistro Boekzitting de koffie- en theepauze gehouden. Het gevoel van de natte terrasstoelen zou ons de hele middag bijblijven. Maar de sportieve Morgan-open-kap-rijders zijn gewend aan dat gevoel. Na deze stop reden we richting Maarkedal en werd de rit vervolgd met het tweede rondje, dat ging van Maarkedal, Oudenaarde, Kluisbergen en Ronse terug naar Oudenaarde en vandaar naar het hotel Nazareth in Gent. Al met al een vermoeiende dagje dat werd afgesloten met een aperitief dat om ca. 21.00 uur werd gevolgd door een buffet.

We hebben op deze dag verschillende nieuwe leden leren kennen, piksplinternieuwe Morgans zien meedoen en nieuwe vriendenkringen zien ontstaan. Geweldig! Daar is onze vereniging ook voor bedoeld.

Regioambassadeur Bram Rodenburg verwelkomde tijdens het diner twee nieuwe regioleden: Ulbe Zwaga en Marc de Geeter door het opspelden van het MSCCH regio Zeeland speldje.

Na het gemeenschappelijke ontbijt op zondag 3 september 2017 werden de Morgans weer klaar gemaakt voor de rit. De kap kon eraf, het was mooi weer! Nog een korte briefing en een bedankje van Bram Rodenburg richting de organisatoren van deze twee dagen en de Morgans werden weer opnieuw gestart.

SONY DSC

SONY DSC

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ochtendrit op zondag 3 september

Vanaf ons hotel reden we door het dorpje Nazareth naar Kruishoutem, onder langs Zinghem, rechts van Oudenaarde naar Horebeke en door Brakel naar Geraardsbergen. Kermis en rommelmarkten deden een beroep op de deelnemers om enkele malen creatief te zijn bij het vinden van alternatieve routes. Dat viel niet mee en voor een paar equipes kwam de man met de hamer, om in wielertermen te blijven, en zij haakten af.

Uiteindelijk kwamen de meeste deelnemers rond 14.00 uur in Geraardsbergen aan, bekend van “de muur van Geraardsbergen of  Muur. Deze kasseiweg op de Oudenberg was jarenlang de scherprechter in de ronde van Vlaanderen. Ruim een kilometer lang met korte stukken met een hellingspercentage van bijna 20% maken de beklimming mooi, maar het zijn vooral de kasseien, de esthetiek en de prachtig kapel op de top die deze beklimming tot een monument voor Vlamingen maakt.

In 2017 werd de Muur van Geraardsbergen opnieuw opgenomen in het parcours, maar niet op het eind van de tour maar 100 km ervoor.

Op het topje van deze muur van Geraardsbergen, 110 m boven de zeespiegel, hebben we uitgebreid geluncht in taverne ’t Hemelrijck, Oudeberg 2 Geraardsbergen.

Zo rond 16.00 uur was het tijd voor de middagrit. Maar omdat we nog 220 km voor de boeg hadden om thuis te komen hebben wij afgehaakt en zijn naar huis gereden.

Dank aan Michel en Geneviéve Obers, Johan en Marion van Damme en Bram Rodenburg voor de organisatie van deze Ronde van Vlaanderen rit.

Wilt u de rit nog eens herbeleven, bekijk dan het filmpje op onze website www.morganclub.nl of op https://youtu.be/__g9mpk23e0

 

Paul Persoon