Vrijwaringsdocument

Doordat in het verleden verenigingen en andere door vrijwilligers gerunde organisaties door de rechters niet anders werden behandeld dan het bedrijfsleven, hebben steeds meer organisatoren van ritten en verenigingen hun heil gezocht in het opstellen van een exoneratieverklaring of vrijwaringsdocument, waarin men zwart op wit duidelijk vooraf aangeeft dat men niet aansprakelijk gesteld kan worden als er onverhoopt iets misgaat.

Tip voor organisatoren van ritten.
Een autotoertocht wordt op de openbare weg verreden waar de verkeersregels van toepassing zijn. Het kan echter als organiserende club geen kwaad om bovenaan de routebeschrijving nog eens aan te geven dat de club slechts aangeeft hoe men via een mooie route van A naar B kan rijden en dat de deelnemers vrij zijn om er vanaf te wijken. Verder is het verstandig om aan te geven dat de deelnemers zelf verantwoordelijk zijn en dat je verwacht dat de deelnemers zich aan de verkeersregels zullen houden. Als men de aansprakelijkheid wil beperken dan kan een club beter geen nachtritten en/of toertochten met voorrijders organiseren omdat gebleken is dat men dan wel onverzekerbare risico’s loopt.
Uit de jurisprudentie blijkt overigens dat het opstellen en laten tekenen van een disclaimer of vrijwaringsdocument de organisator niet altijd zal vrijwaren van schadeclaims.

Ondanks deze beperking van een vrijwaringsdocument heeft het bestuur van de MSCCH besloten om aan het verzoek van een aantal leden te voldoen om een vrijwaringsdocument beschikbaar te stellen. Daarmee wordt een aantal mogelijkheden van aansprakelijkheidstelling voorkomen maar het blijft noodzakelijk zoveel mogelijk alle risico’s die zich kunnen voordoen uit te sluiten en/of de deelnemers hierover te informeren.

Klik hier voor het document

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *