Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Midden Nederland Rit zondag 1 juli 2018

1 juli @ 10:00 - 17:00

Rein4

zondag 1 juli 2018

Midden Nederland Rit

 

 

Na de vooraankondigingen is er nu meer bekend:

De start is bij Kasteel Doorwerth, Fonteinallee 2b, 6865 ND  Doorwerth;

ontvangst vanaf 10:00 uur voor koffie/thee en taart in Kasteelcafé De Zalmen.

>over de ophaalbrug en door de toegangspoort en dan links.

 IMG_0929IMG_0925

 

 

 

 

 

 

Aankomst

De eerste zes Morgans mogen op de binnenhof parkeren en de overigen op het voorplein tussen de twee bruggen in.

Na ontvangst en inschrijving (tussen 10.00 en ca. 10.45 uur) bezoeken we op eigen gelegenheid het kasteel, duur ca. ¾ uur.

U ontvangt bij de inschrijving een voucher welke u direct daarna kunt inwisselen voor een toegangsticket IN het kasteel; heeft u een Museumkaart, dan kunt u de voucher inwisselen op een ander moment bij één van de zeven GLK-kastelen> zie www.glk.nl voor meer informatie.

 doorwerth

 

 

 

 

 

 

 

Kasteel Doorwerth

Het kasteel Doorwerth (voorheen Dorenweerd) bestond al begin 1200; het was een houten burcht en brandde in 1260 geheel uit. Hendrik van Dorenweerd liet het opnieuw opbouwen, maar nu van steen.

De grootste vorm werd bereikt in de zeventiende eeuw en git was tevens de grootste bloeiperiode van de Heerlijkheid Doorwerth. Één van de latere bewoners was gravin Charlotte Sophie van Aldenburg die weer getrouwd was met ene Bentinck; beide namen komen we ook tegen in de geschiedenis van Kasteel Amerongen.

Hella S. Haasse heeft daar een boek over geschreven: “Mevrouw Bentinck, onverenigbaarheid van karakter”, wat zich grotendeels afspeelt op Doorwerth.

Op het ‘voorplein’ staat nog de enige van drie overgebleven Acacia’s die in 1676 geplant werden; het is het oudste, bekende exemplaar in West-Europa.

Overigens heeft het Kasteel het in de 2e Wereldoorlog zwaar te verduren gehad omdat het in de frontlinie lag en was het nauwelijks meer dan een ruïne na de Slag om Arnhem.

 

Ochtendrit

Ca. 11:45 uur vertrek voor de ochtendrit van ongeveer 46km die ons rond 13:00 uur bij het lunchadres in Tolkamer brengt> “Kade 7”, Europakade 7 via # 42 van de routebeschrijving.

Vanwege het diverse aanbod en de verschillende wensen, is de lunch naar eigen keus en voor eigen rekening. Er kan per équipe afgerekend worden.

Voor menu: www.kadetolkamer.nl ; let op dat u bij Kade 7 kijkt ipv Kade 5.

 

Tolkamer1

Tolkamer

 

Tolkamer

Men zegt altijd dat de Rijn bij Lobith ons land binnenkomt. Niets is minder waar; over een afstand van bijna 8 km gerekend vanaf Spijk, wat oostelijk van Tolkamer ligt, tot aan de Bijland (een recreatiegebied iets westelijk van Tolkamer) loopt de grens in lengterichting precies midden door de rivier.

Vóór Spijk is het dan volledig Duits en na Bijland volledig Nederlands. Lobith ligt ook niet aan het water, maar meer landinwaarts áchter Tolkamer.

Verder is het bijzonder wat de naamgeving van de rivier betreft; wij denken dat de Rijn vanuit Zwitserland naar de Noordzee stroomt. In principe is dat ook zo, maar tot bij Emmerich heet hij zowel Rijn als Bijlands Kanaal; Bijlands Kanaal blijft het tot de splitsing in Waal en Pannerdenskanaal bij Pannerden. En dat Pannerdenskanaal wordt na korte tijd alweer de Nederrijn. Die op zijn beurt bij Westervoort splitst in de IJssel en Nederrijn.

 

Middagrit

Rond 14:00 uur willen we vertrekken voor de middagrit van een kleine 60km die ons via een stukje Duitsland naar de Ooijpolder brengt en van daaruit naar het eindpunt in Berg en Dal bij Parkhotel Val Monte. Vanaf het terras heeft u een prachtig uitzicht vanwege de bijzondere ligging. Consumpties zijn voor eigen rekening.

Het inschrijfgeld hebben we zo kunnen beperken tot € 20,00 p.p.

 

Desgewenst kunt u hier ook blijven eten à-la-carte, maar ook een speciale plateservice voor € 17,50.

Daarnaast bestaat natuurlijk ook de mogelijkheid om te blijven overnachten; hiervoor kunt u rechtstreeks contact opnemen met het hotel: www.parkhotelvalmonte.nl .

 

Inschrijven/aanmelden bij Rein Nonnekes,

reinpnonnekes@xs4all.nl

06 – 21 588 096.

 

Gegevens

Datum:
1 juli
Tijd:
10:00 - 17:00
Evenement Categorie:

Organisator

Rein Nonnekes
Telefoon:
06 - 215 880 96
E-mail:
reinpnonnekes@xs4all.nl

Locatie

Kasteel Doorwerth
Fonteinallee 2 B
Doorwerth, Gelderland 6865ND Nederland
+ Google Maps